ΓΟΝΑΤΑ

ΑΠΟΔΟΧΗ / ΑΡΝΗΣΗ, ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ / ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ΛΥΓΙΖΩ / ΠΕΙΣΜΩΝΩ
Αυτή η άρθρωση, σημαντική για πολλούς λόγους, μας φέρνει στο νου ότι για να προχωρήσουμε πρέπει να λυγίσουμε, να αποδεχτούμε, ίσως και να γονατίσουμε. Εκφράζει ταπεινότητα στις σχέσεις μας με τους άλλους, εσωτερική ευελιξία, βαθιά δύναμη που ξέρει να προσαρμόζεται για να προχωράει. Φέρνει στο νου υποταγή: "Πέφτω στα γόνατα", "γονατίζω" για να προσευχηθώ, να ζητήσω συχώρεση για ένα σφάλμα μου. Στις περισσότερες θρησκείες το γονάτισμα είναι σημάδι ταπεινοφροσύνης.
Το γόνατο λυγίζει μόνο προς τα πίσω. Έτσι μας μαθαίνει να υποχωρούμε για να πετύχουμε τον στόχο μας. Η βλάβη στο γόνατο μπορεί να σηματοδοτεί μια δυσκολία να αποδεχτούμε μια κατάσταση, να συμφιλιωθούμε με κάτι, είτε έχει να κάνει με σχέσεις είτε γενικότερα με τις περιστάσεις της ζωής. Τα προβλήματα στο γόνατο δείχνουν μια ξεροκεφαλιά, μια άρνηση να υποκλιθούμε στις ιδέες των άλλων. Αντιστρόφως, τα γόνατα που λυγίζουν ενδέχεται να μαρτυρούν έλλειψη αυτοπεποίθησης, ένα χαρακτήρα ευκολόπιστο, έναν άνθρωπο υπερβολικά προσαρμοστικό. Το χτύπημα στο γόνατο μπορεί να έρχεται να συγκεκριμενοποιήσει ένα αίσθημα ενοχής επειδή  θέλουμε να έχουμε πάντα δίκιο.  Όπως στην περίπτωση της οστεοαθρίτιδας που εκφράζει το θυμό μας επειδή πρέπει να παραιτηθούμε από μια κατάσταση ή από μια σχέση με κάποιον. Ευελιξία στις σχέσεις μας σημαίνει ότι θα υπάρχουν και συμβιβασμοί.
......Το γόνατο και ο μηρός σχετίζονται με την αναγκαία αναγνώριση των ορίων μας και με το ότι βάλλονται οι φιλοδοξίες μας. Η ματαίωση των φιλοδοξιών σχετίζεται με ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχει το γόνατο, την ικανότητα της αναπήδησης: να αποδεχτεί δηλαδή μια κατάσταση, να δείξει ευλυγυσία για να επαναπροσανατολίσει τη ζωή του και να κάνει νέα αρχή..... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου