ΕΠΙΦΥΣΗ

Φως της ψυχής, εσωτερική φωνή, εσωτερική και κοσμική επαφή, διαίσθηση, έμπνευση. Η σύζευξή της με την υπόφυση ανοίγει το "τρίτο μάτι" το μάτι που βλέπει μέσα μας.

Η επίφυση είναι ο πιο ψηλά τοποθετημένος αδένας, σε σωματικό αλλά και συμβολικό επίπεδο. Οι λειτουργίες αυτού του αδένα δεν είναι ακόμα επαρκώς γνωστές και δικαίως...Βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου. Είναι σε επαφή με την πιο εσωτερική πηγή των σκέψεών μας. 
Έχει το μέγεθος ενός κόκκου σιταριού και εμφανίζεται σαν προεξοχή του οπίσθιου τοιχώματος της τρίτης κοιλίας στο κέντρο του εγκεφάλου, πίσω από την υπόφυση με την οποία  σχηματίζει ένα είδος ζεύγους ¨μέρα-νύχτα". Αποτελείται από έναν αδένα, την επίφυση και από ένα συμπαθητικό νευρικό πλέγμα, τον υποθάλαμο. Αυτό το πλέγμα είναι το πιο πυκνά νευρωμένο όλου του σώματος. Σ' αυτό φτάνουν ίνες από τα κέντρα της όρασης και της οσμής...."Βλέπω και οσμίζομαι". 
Τέλος, αυτός ο αδένας περιέχει στο εσωτερικό του μικροκρυστάλλους και φωτοευαίσθητα κύτταρα, παρεμφερή με τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς.
Η επίφυση εκκρίνει την μ ε λ α τ ο ν ί ν η, που ονομάζεται έτσι επειδή επιδρά στη συγκέντρωση και την εξάπλωση των μορίων της μελανίνης και, συνεπώς, ρυθμίζει το χρώμα του δέρματος.
Η σεροτονίνη είναι ο πρόδρομος της μελατονίνης. Η έλλειψη σεροτονίνης προκαλεί επιθετικές συμπεριφορές. Η σοκολάτα, που είναι πλούσια σε σεροτονίνη, έχει αντικαταθλιπτική δράση.
Σε πειράματα στα ζώα αποδείχθηκε ότι η μελατονίνη έχει την ικανότητα να αυξάνει τη διάρκεια της ζωής κατά 25 με 50%. 'Εχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, καθυστερώντας τη γήρανση και τις παρενέργειες των ακτίνων που προκαλούν ιονισμό. Η χρήση της μελατονίνης κατά της γήρανσης -και γενικώς ως μιας ουσίας που "μπορεί να τα κάνει όλα" -είναι μια νέα μόδα.
Η επίφυση που είναι φωτοευαίσθητη, είναι πιο ενεργή στο σκοτάδι. Παίζει το ρόλο ενός ρολογιού που καταγράφει τις εναλλαγές της ημέρας και της νύχτας, τις εναλλαγές των εποχών.
Στην πραγματικότητα, η επίφυση αντιτίθεται στη δράση της υπόφυσης και διαμέσου της υπόφυσης στη δράση του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων. Λειτουργεί κάπως σαν φρένο στην "εξωτερική" δράση αυτών των αδένων. Με λίγα λόγια, ευνοεί την ενδοσκόπηση, την απόσυρση, τον στοχασμό...και επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Η επίφυση αποσυνδέει τη συνείδηση από τις "έξω" ασχολίες για να την κάνει δεκτική στις πιο αναπαίσθητες επιρροές. Φέρνει τον ύπνο, επηρεάζει την ποιότητα των ονείρων και, συνεπώς, την ψυχική ισορροπία.
Εάν σχεδιάσουμε ένα σταυρό όπου ο θυρεοειδής είναι το κέντρο, πάνω μέρος του το εσωτερικό, το κεφάλι και κάτω μέρος του το εξωτερικό, το σώμα και τα άκρα, τότε η επίφυση είναι ο πιο "εσωτερικός" αδένας, σε συμβολικό επίπεδο, εννοείται. Θα μπορούσαμε μεταφορικά να την θεωρήσουμε έδρα της ψυχής, της εσωτερικής μας συνείδησης, σε αντίθεση με την προσωπικότητα, την εξωτερική έκφραση.
Σύμφωνα με τον Πολ Ντυπόν, η επίφυση θα μπορούσε να είναι η μεγάλη οδός της εσωτερικής φωνής, της φωνής των υπαρξιακών ερωτημάτων και της πνευματικής ή μεταφυσικής αναζήτησης, του διαλογισμού, του στοχασμού. Προσθέτει ότι η ψυχή έχει μια ενέργεια που δρα σε σωματικό επίπεδο, μέσω της επίφυσης. Αυτό συνάδει με τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει για τη μελατονίνη και τη θετική της επίδραση στη γήρανση και τις εκφυλιστικές ασθένειες. Ο Πολ Ντυπόν προσδίδει στην επίφυση μια ανώτερης μορφής διαίσθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου