ΝΕΥΡΩΣΕΙΣ

Είμαστε όλοι μας πλάσματα με ανάγκες. Γεννιόμαστε με ανάγκες και η μεγάλη πλειοψηφία μας πεθαίνει μετά από μια ζωή αγώνα όπου οι ανάγκες μας δεν εκπληρώνονται.
Και οι ανάγκες μας αυτές δεν είναι υπερβολικές, είναι ανάγκες τροφής, να είμαστε ζεστοί και στεγνοί, να μεγαλώνουμε και ν΄αναπτυσσόμαστε με τον δικό μας ρυθμό, να μας κρατάνε, να μας χαϊδεύουν και να μας διεγείρουν.
Αυτές οι πρωτογενείς ανάγκες, είναι η κεντρική πραγματικότητα του βρέφους.
Η νευρωτική διαδικασία αρχίζει όταν αυτές  οι ανάγκες δεν καλύπτονται για οσοδήποτε χρονικό διάστημα.
Ένα νεογέννητο δεν ξέρει ότι πρέπει να το πάρουν αγκαλιά όταν κλαίει ή ότι δεν θα έπρεπε να απογαλακτιστεί τόσο νωρίς, αλλά όταν οι ανάγκες του δεν ικανοποιούνται, πληγώνεται.
Στην αρχή, το μωρό θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Θα απλώσει τα χεράκια του, θα κλωτσάει τα ποδαράκια του, θα τινάζεται από δω κι από κει...Επειδή  από μόνο του δεν μπορεί  να ξεπεράσει το αίσθημα της πείνας π.χ., ή να βρεί μια υποκατάστατη στοργή, διαχωρίζει τις αισθήσεις της πείνας και του θέλω αγκαλιά, στοργή κλπ., από τη συνειδητότητά του...Δηλ. διαχωρίζει τον εαυτό του από τις ανάγκες και τα αισθήματα. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΗΣ ΜΑΝΟΥΒΡΑ, για να διώξει τον υπερβολικό πόνο. Ονομάζεται Διάσπαση (Split). Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανικανοποίητες ανάγκες εξαφανίζονται. Αντίθετα, συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλη τη ζωή ασκώντας μια δύναμη, διοχετεύοντας ενδιαφέροντα και παράγοντας κίνητρα προς την ικανοποίηση αυτών των αναγκών.Οι ανάγκες που έχουν καταπιεστεί στη συνειδητότητα, κάνουν το άτομο να επιδιώκει υποκατάστατη ικανοποίηση. Δηλ. επιδιώκει "συμβολικά" την ικανοποίηση των αναγκών.

Το ανικανοποίητο βρέφος μαθαίνει να "μεταμφιέζεται" και να αλλάζει τις ανάγκες του σε συμβολικές.Π.χ. ένας ενήλικας, που καπνίζει το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο, είναι ένα βρέφος, που έχει μεταφέρει την ανάγκη να θηλάζει το στήθος της μητέρας λόγω του απότομου απογαλακτισμού, στη συμβολική ανάγκη του να καπνίζει.
Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΥΡΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ.
Η ΝΕΥΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΑΜΥΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΝΟ.
Dr Arthur Janov
THE PRIMAL SCREAM

1 σχόλιο:

  1. ΔΩΣΤΕ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΟΝ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ
    WWW.PRIMALTHERAPY.COM JANOV ARTHUR

    ΑπάντησηΔιαγραφή