ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ- Αναπαράσταση, σύνθεση, απόφαση, έλεγχος, εντολές.

...Παραλήπτης των διαφόρων πληροφοριών που έρχονται απ' έξω, μέσω των πέντε αισθήσεων και από το εσωτερικό μας, από τις ευαίσθητες ίνες που μας πληροφορούν για την κατάσταση ή την λειτουργία κάθε οργάνου.
Από την άλλη στέλνει εντολές στους μυς, καθορίζει τα λόγια μας, τις πράξεις μας και την καλή λειτουργία όλου του οργανισμού.
Σε εγκάρσια διατομή του εγκεφάλου, διακρίνουμε 3 τμήματα:
1. Τον υπερσκηνίδιο ή τελικό εγκέφαλο,
ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στον άνθρωπο, με αναδιπλώσεις κάτω από το κρανίο και με κ΄΄αθε τμήμα του ειδικευμένο για μια λειτουργία ή για ένα μέρος του σώματος. Είναι ο "εγκεφαλικός φλοιός" της συνειδητής σκέψης, της διανόησης και των κινήσεων.
2.Τον διεγκέφαλο
πιο κεντρικός, περιβάλλεται από τον τελικό εγκέφαλο, "η καρδιά του εγκεφάλου".Σχετίζεται άμεσα με τα συναισθήματα, αλλά και με τη γενική ορμονική ισορροπία μέσω υπόφυσης. Είναι το ιμήμα όπου καταλήγουν τα συναισθήματά μας μέχρι να κριθεί η τύχη τους. Εδώ βρίσκονται και οι κοιλίες, κενές κοιλότητες όπου κυκλοφορεί το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Οι κοιλίες, σαν εσωτερική λίμνη, συνενώνουν δύο σημαντικούς αδένες,. την επίφυση και την υπόφυση. Αυτή η "κενή" δομή στα μύχια του εγκεφάλου μας, είναι ίσως ο όπος αλχημιών της εσωτερικής μας πλευράς (επίφυση) και της εξωτερικής μας(υπόφυση). Αυτό το προφυλαγμένο κενό, η εσωτερική μας λίμνη, παίζει μεγάλο ρόλο στην πνευματική μας αντίληψη. Αυτό το "τρίτο μάτι", ξυπνά όταν υπάρχει καλή σύνδεση μεταξύ επίφυσης και υπόφυσης.(βλέπε:ενδοκρινείς αδένες)
3. Το εγκεφαλικό στέλεχος με τον μεσεγκέφαλο
στο πίσω μέρος. Το "αρχέγονο" τμήμα των νευροφυτικών μας αυτοματισμών. Η έδρα των αυτόματων αντιδράσεών μας, όλων εν γένει των λειτουργιών που γίνονται χωρίς τη συμμετοχή της συνείδησής μας. π.χ. η αναπνοή.

Σε μετωπιαία διατομή ο εγκέφαλος μοιάζει με καρύδι. 'Εχει δυο ημισφαίρια, δεξί και αριστερό που ενώνονται με το μεσολόβιο στο κέντρο. 
Το δεξί είναι το διαισθητικό, ενώ το αριστερό το λογικό και πρέπει να λειτουργήσουν από κοινού μέσω του μεσολοβίου.
Ένα θέμα που σχετίζεται με τη συμμετρία του οργανισμού μας και τη συμπληρωματικότητα των δύο πλευρών της ανθρώπινης φύσης, που τη βρίσκουμε και στην παράδοξη σχέση μεταξύ αριστερής και δεξιάς πλευράς. Διότι η δεξιά, διαισθητική και θηλυκή πλευρά του εγκεφάλου, κατευθύνει την αριστερή πλευρά του σώματος, της οποίας είδαμε τη σχέση με το αρσενικό στοιχείο.
Ο εγκεφαλικός ιστός προστατεύεται από ένα χοντρό κέλυφος και ένα υγρό στρώμα που αποσβαίνει τους κραδασμούς.Το δέρμα είναι συμβολικά η προστασία αλλά και η δεκτικότητα. Έχει την ειδική λειτουργία της δεκτικότητας στην επαφή με τον έξω κόσμο. Ο εγκέφαλος ασχολείται με την εσωτερική δεκτικότητα (τη δεκτικότητα στα ερεθίσματα των αισθήσεων αλλά και στις ιδέες).
Ο μηχανισμός με βάση τον οποίο διαμορφώνονται οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας παραμένει ακόμη άγνωστος.
..................
Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει "διαχωρισμός" ανάμεσα  στο σωματικό, κυτταρικό, μοριακό επίπεδο και στο συναισθηματικό και διανοητικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου